En dag i Havhaven af Jens-Jørn Rodevad

En onsdag i uge 11, 2022 ringede Ulrik og spurgte, ”Jens vil du med ud at hente muslinger på lørdag?” Jeg svarede prompte:  ”Det vil jeg meget gerne.”

Anna min hustru er vild med muslinger. Hun får ofte Moules Frites, når vi er på restaurant. Som barn var en af mine favoritter, når min mor lavede muslinger vendt i mel og rasp og stegt på panden. En herlig klassisk frokostret. Så en dag med muslinger er et hit i vores familie.

Klargøring

Jeg fandt det tøj frem af gemmerne, som jeg mente egnede sig til en dag på havet i marts.

Uldne sokker, lange underbukser, en varm trøje, min gamle SOS skijakke, mine gule gummibukser med stropper og selvfølgelig min redningsvest.

Jeg havde en god kammerat, der fiskede meget, men druknede. Formentlig fordi han under vandladning faldt over bord, med gummistøvler på og gik til bunds. Så jeg fandt mine vandtætte vandrestøvler frem og tog dem med. Så afsted til Vestervej 17A, Havhavens dejlige mødested.

Jeg faldt igennem hvad beklædningen angår. Bjarne, Torben og Ulrik iførte sig hele termodragter og gode termohandsker. De havde prøvet det før og havde tøjet i orden. Det gik også hurtigt med at få muslingegrejet fundet og få rigget Havhavens båd til.

Eventyret

Den lørdag var vejret fantastisk, fuld sol og ikke for meget vind, og der var højt humør i båden. Da vi nåede frem til Havhavens kystareal ud for Bogensø lejren startede eventyret.

Første line, det var vist Vestlinen, var næsten tom. Næste line, hvor jeg skulle hjælpe med at trække strømperne op, altså af vandet. Den første strømpe jeg trak op var fuld af gode spiseklare blåmuslinger. Torben var flink og spurgte hvordan gjorde du det?

På de næste liner var der gode spiselige muslinger. Vi fik en god fangst til de fire deltagere, og der er mange klar til næste arrangement i Havhaven.

Så kom det store eventyr. Der var sat liner podet med 5 cm tang af forskellig type. Sukkertang og Havets Bacon, Søl/Dulse. På de liner vi trak op, var Sukkertangen vokset til 50-60 cm, Baconen knap så meget. Bjarne fik taget nogle gode billeder, hvor solen lyser igennem den flotte blanke tang.

Vi spiste alle fire af den flotte friske velsmagende tang og blev enige om at Sølen smager som bacon.

Turen hjem og den store fest

Så startede vi på turen hjem til Ebeltoft. Ulrik styrede båden, vi havde medvind og snakken gik livligt og hyggeligt. Vi fik hurtigt rigget af og så var det op for at rense de fangede muslinger. Vi brugte super muslingerense patentet. Den blå tromle fungerede fint, når vi fik spændt låget ordentlig fast.

Der blev fire gode portioner muslinger, der blev fordelt på kammeratlig vis. Torben og Ulrik/Jens fik sukkertang med hjem. Noget af vores blev brugt til muslingerne, resten er hængt til tørre under værkstedstaget.

Vi tog afsked med hinanden og Ulrik og jeg kørte til Egernvej i Fuglslev området, hvor pigerne ventede med længsel og varme kinder.

Vi rensede og tog muslingeskæg af i koldt vand med gode skarpe knive. Jeg har købt en lille tønde med skorsten og en tilhørende stor emaljeret gryde. Vi fik tændt op i tønden og der var velkomstdrinks klar.

De muslinger vi fik lavet, var vi enige om, er de bedste vi længe har fået. Tilpas store og fyldige og utroligt velsmagende. Vi fik gode hvidløgsflutes til og der var ikke et øje tørt.

Venlig hilsen
Jens-Jørn Rodevad
Medlem nr. 53