Håndtering af nyhøstede muslinger

Nyhøstede muslinger fra egen Havhave ser ikke altid så appetitlige ud. De vil ofte være begroede med rurer og måske fedtemøg!

De skal renses, og det er faktisk ikke så svært, her beskrives en effektiv metode, hvor man samtidig undgår at beskadige muslingerne.

Foretag det første skyl på havnen, gerne i saltvand. På med vanten – den strikkede med gummidupper på gribefladerne – og kør med hånden muslingerne godt rundt mellem hinanden, spild vandet og du vil se, hvor meget pænere muslingerne nu er.

Nu er de klar til at komme med hjem i køkkenet for videre håndtering. Du skal sørge for, at spand eller pose er helt tømt for vand, så muslingerne ikke sopper – hvis de gør det i ferskvand vil de hurtigt dø.

I køkkenet fortsætter du rensningen ved at gnubbe muslingerne mod hinanden kortvarigt i koldt vandbad, igen med handsken på, rurer kan godt skære fingrene. Rurerne skraber du af med en sløv kniv, der ikke kan bruges til andet. Gentag skylleprocessen nogle gange indtil der ikke fjernes skidt fra muslingerne.

Nu fjerner du muslingernes skæg - byssustråde, som muslingen bruger til at fæste sig til voksestedet, det bedste er at skære det af med en skarp kniv el. hobbykniv, hvis skægget rives af vil muslingen tabe egen saft.

De muslinger, som måtte være åbne og ikke lukker sig, når hængselsiden slås i køkkenbordet, skal kasseres. Det samme gælder muslinger med knækket skal,

Nu kan de rensede muslinger opbevares på køl – også til næste dag.

(Husk! Muslingerne må på intet tidspunkt ligge og soppe i vandet under processen).

Inden tilberedningen gives de endnu et skyl i koldt vand. Tjek at de er lukkede, når du har tumlet dem.