Havets superhelte

Muslinger, østers og tang vender op og ned på vores foresblling om frembringelse af fødevarer, ved at omdanne spildstrømme fra vores landbrug og byer til mad. De skal hverken bruge ferskvand, gødning, medicin eller ukrudtsbekæmpelse, men kræver et sundt havmiljø, som de tilgengæld selv er med til at opretholde og skabe. Det er cirkulære afgrøder, der vokser i al ubemærkethed indtil den dag, vi høster og spiser dem.

Der er et enormt - og stigende - pres på de arealer på land, hvor der kan produceres mad. Den vilde natur trænges tibage af især vores umættelige behov for kød. Regnskovene fældes for at gøre plads til dyrkning af soyabønner til foder - biodiversiteten styrtdykker i alle vores økosystemer. Vi er bekendte med problemerne fra land, men ikke mange tænker over, at det samme gør sig gæl­dende under havoverfladen - blot i en endnu større skala. Det er bare ikke så synligt.

Vi er nødt til at dykke ned under havoverfladen - eller hente undervandsverdenen op i øjenhøjde som på Bølgemarken - for at forstå disse samrnenhænge og handle ansvarligt derefter. Regenerativ dyrkning i havet kan være med til både at genoprette økosystemer og levere sund, lækker og lettilgængelig mad til mennesker. Det starter lige her. Med mennesker, der beslutter sig for at tage sagen i egen hånd, og vise vejen frem mod en verden, hvor naturbeskyttelse og fødevareproduktion går hånd i hånd.